Kedves Barátaink!

 

Egy ÖKO-lakópark szervezéséhez keresünk lakótársakat, családokat, kérünk ötleteket. Kérlek, olvasd át akkor is, ha éppen nem szándékozol költözni, hátha van az ismerőseid, hozzátartozóid között érdeklődő, akinek továbbíthatod. Véleményedet ekkor is várjuk, csak jelezd, hogy költözésben vagy lakásbérlésben érdekelt vagy-e.

 

Mellékelünk egy beszámolót egy hasonló, húsz éve működő dániai kezdeményezésről, de mindenképpen a Ti igényeitek és ötleteitek alapján szeretnénk megvalósítani a saját, magyar változatunkat.

 

A választásaitokon sok múlik. Kérjük, írjátok le, miben szeretnétek részt venni, és egészítsétek ki saját ötleteitekkel is.

 

 

1.) Hely

 

Az ökolakópark egy csendes és szép Sopron megyei község határában létesül, kiváló vasúti megközelíthetőséggel, gyors internettel és minden szükséges dologgal ellátott területen, tiszta, egészséges környezetben. Sem a környezetbarát közlekedés (kerékpár, vonat), sem a soproni, szombathelyi munkavállalás, távmunkavégzés nem okoz gondot az itt letelepedni szándékozóknak. Az ökoépítkezés azt is jelenti, hogy a házak, lakások rezsiköltsége a takarékos technológiáknak köszönhetően rendkívül alacsony lesz. Pályázatokkal szeretnénk biztosítani, hogy a körültekintő, környezetbarát építkezés maga is olcsóbb legyen, mint a piaci lakásárak. A falurész neve nem véletlenül Keresztény: szép, felújított a templom, az ökolakópark határában pedig egy kedves útszéli kereszt áll, aminek a gondozása valószínűleg ránk szállna. Minden szintű iskola elérhető    5-10-40 percen belül, s mivel idősek otthona is létesülne, akár egymás közelében is maradhatnának a generációk.

 

2.) Építőanyag

 

Az ökoépítőanyagok között érdemes megemlíteni a fát és a nagy hőtároló képességű vályogot, de a modern hőszigetelő anyagokat és a kiváló nyílászárókat is. Bár itt máris a döntésetekre van szükség, hiszen a vályogtechnika alkalmazását átmenetileg megnehezítették. Jelöljétek be, milyen építészeti megoldásokat szeretnétek, javasolnátok a területen:

 

(  ) Jó hőszigetelő képességű falazó elemek

 

(  ) Részben fa épületelemek

 

(  ) Részben vályog alkalmazása

 

(  ) Kiváló napfény és hőgazdálkodású nyílászárók

 

(  ) Kettős hőszigetelésű héjazat

 

 

3.) Vízgazdálkodás

 

A területen fenntartható módon szeretnénk megoldani a vízgazdálkodást. Ez a megfelelő vezetékek előzetes kiépítését is igényli (ivóvíz, öntözővíz, esővíztárolók, mosóvíz). Ezekkel a megoldásokkal a takarékos vízfelhasználás és újrahasznosítás az egyre magasabb víz-csatornadíjak ellenére is olcsó és valóban ökologikus marad. Mit szeretnétek megvalósulni látni?

 

(  ) Esővíz felhasználása öntözéshez, mosógépekhez

 

(  ) Szürkevíz (mosógépből) újrahasznosítása

 

(  ) Saját vízellátás is, tiszta vizű kutakból

 

(  ) Vezetékes vízellátás főzéshez, mosakodáshoz

 

(  ) Napenergia hasznosítása a vízmelegítésben

 

(Mindegyiket meg lehet jelölni, hiszen nem zárják ki egymást, és a rezsiköltséget külön-külön is csökkentik. Az ökologikus használat során azonban figyelni kell, hogy mindegyik fajtát értelemszerűen használjuk fel.)

 

 

4.) Fűtés

 

A ökolakópark központi fűtését bio-szolár rendszer kiépítésével oldjuk meg. Ez azt jelenti, hogy az egyes lakóegységek az összkomfort lehetőségeit élvezik, miközben a szükséges hőmennyiséget egy déli tájolású közös épületben egy speciális, magas hatásfokú kazán faaprítékból állítja elő, napkollektorokkal kiegészítve az átmeneti időszakokban. Lehetőségek:

 

(  ) aprítéktüzelés helyi faanyagokból

 

(  ) pellettüzelés, még jobb hatásfokkal, de bonyolultabb a beszerzése

 

(  ) napkollektoros rásegítés alkalmazása is

 

(A lakásokban jól szabályozott fal-, padló- vagy szegélyfűtés kiépítése szükséges, a faanyagmennyiséget a helyi termelőktől előre le kell kötni.)

 

5.) Közlekedés

 

A lakópark területén lehetőség van arra, hogy a gépjárműveket (pl. közösségi vagy vendégeké) védett helyen tároljuk, így az épületek között a szabad mozgás, gyerekek játéktere, kerékpárutak vonalvezetése parkszerűen biztosított legyen.  A villamosított vasúttól hangvédő töltés választ el bennünket, és ide még energiaerdő telepítését is tervezzük. Az internet már jelenleg is szélessávú és még gyorsulni fog. Van-e igényetek a lakóparkon kívüli területeken is további kerékpárutak, járdák kiépítésére? A közúti forgalom jelenleg oly szelíd, hogy a gyerekek az országúton tollaslabdáznak.

 

(  ) igen, a kerékpárútra, vasútra, távmunkára, fenntartható közlekedésre

 

(  ) nem: csak saját autóban tudok gondolkozni

 

(  ) további járdákat, kerékpárutakat, játszótereket is tervezzünk.

 

Dániai példa:

 

 

6.) Távmunka

 

(Kitartás!, még két oldal olvasnivaló, további hat pont van hátra. A hiányzó helyeket töltsétek ki és küldjétek vissza a levelet, amilyen úton kaptátok! Köszönjük!)

 

Van-e ötletetek, tapasztalatotok a számítógépes távmunka területén? Ez azt jelenti, hogy csak hetente, havonta kell fizikailag bemenni a dolgozóba, a többi munkát számítógéppel otthon is végezhetjük. Tudnál-e másokat is bevonni a lakótársak közül?

 

Javaslataim, ötleteim:

 

  

7.) Befektetés, költözés, bérlakás

 

Kérjük, jelöld itt meg, hogy milyen lakóegységek iránt érdeklődnél az ökolakóparkban:

 

 

..... négyzetméter saját lakás, vagy

 

 

..... négyzetméter bérelhető lakás

 

 

(1) .. (2) .. (4) millió Forint előleg, (2) .. (6) .. (12) hónapon belül,

 

(1) .. (2) .. (3) éven belüli lakásátadással.

 

 

8.) Iskola

 

A helyi iskolában kis létszámú osztályokban, otthonos körülmények között folyik a tanítás. Milyen javaslataitok volnának a helyi tanterv kiegészítésére például környezetvédelmi vagy egyéb tantárgyi területen?

 

Gyermekek száma:   ….    Ebből 4-12 év közötti: ….

 

Javaslataim:

 

 

9.) Közösségi tevékenységek

 

Ha eddig elolvastad, érdemes a mellékelt dán példát is tanulmányozni! Milyen közösségi tevékenységekben vennétek részt szívesen?

 

 

(  ) Szabadidős biogazdálkodás

 

(  ) Kisállattartás

 

(  ) Kulturális programok

 

(  ) Közös kirándulások, főzések

 

(  ) Lakógyűlések a további környezetbarát megoldások kidolgozására

 

  

10.) Hulladékgazdálkodás, komposztálás

 

A faluban ma is szelektív hulladékgyűjtés folyik. Ezek a feltételek számunkra is adottak, de a komposztálással, nádágyas csörgedeztetéssel, szervesanyag-hasznosítással, veszélyes hulladékok különgyűjtésével is kellene foglalkozni. Azt is el kellene dönteni, hogy inkább házaknál, lakóegységenként vagy szervezettebben folyjék a komposztálás.

  

Véleményünk, javaslataink:

 

  

11.) Idősek otthona

 

A lakópark közelében idősek otthona létrehozását is tervezzük egészséges, tiszta környezetben. Az itteni szolgáltatások, pl. közétkeztetési konyha, orvosi ellátás az ökolakópark lakóinak is rendelkezésére állnának. Hány fő idős hozzátartozó jelentkezésére számítsunk irányotokból - függően vagy függetlenül attól, hogy részt vesztek-e a lakóparki részben:

 

 

 

.... fő idős személy mint velünk költöző

 

.... fő idős személy, bár a lakóparkban nem veszünk részt

 

 

12.) Ökológiai oktatóközpont

 

Egy "Fenntartható Település Modell" oktatóközpontot is szeretnénk itt működtetni. Volna-e szándékotok az itt folyó felnőttoktatásban, ill. erdei iskoláztatásban részt venni, dolgozni vagy csak besegíteni? Ezzel kapcsolatos ötletem, hozzászólásom:

….

….

 

Egyéb, pl. van-e lovarda közelben? (van)

Itt írjátok le mindazokat az igényeket, javaslatokat, jó tanácsokat, ami e rövid ismertetőből szükségképpen kimaradt:

 ….

….

 

 

Küldjétek vissza átgondolás után, kitöltve, postafordultával. Ez persze semmilyen elköteleződést nem jelent, de sokat segít a számotokra szükséges ökodolgok betervezésénél. Ezért nagyon köszönjük a kitöltést és a gondos választ. Itt jelöljétek azt is, hogy mint részt venni szándékozó nyilatkoztatok, vagy csak az ötleteitekkel segítettetek:

 

 

(  ) Részvételi szándékom is van

 

(  ) Szívesen segítettem, de csak az ötletek szintjén

 

egyéb:....                  attól függően, hogy ….

 

Visszaküldési cím: Környezeti Nevelési Hálózat, 2000 Szentendre, Kovács L. u. 16.

                               di@dunakanyar.net di@repcenet.hu

 

Fontos!

A kitöltő címe, elérhetősége:   ….

(Név, cím, telefon, e-mail):

 

    

 

 

Eddigi gondolatok a terveinkhez

 

Egy dániai ökofaluról szóló cikk

 

Vissza a kezdethez